DE MAKERS VAN MORGEN

Mechatronics – sla de brug met PRO.FILE & EPLAN

Het event heeft op 12 mei 2021 plaatsgevonden.

Heeft u dit event gemist?
Vraag de replay aan – Mechanica en Elektrotechniek met PRO. FILE en EPLAN

De vorige Makers van Morgen – configure to order
heeft op 13 april 2021 plaatsgevonden.

Heeft u dit event gemist?
Vraag de replay aan – Ontdek de snelste route naar configure to order

Binnen Industrie 4.0 zijn geconnecteerde machines, slimme en flexibele productiesystemen en innovatieve ondersteunende technologieën onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maakindustriebedrijven moeten in toenemende mate een brug slaan tussen deze – van oudsher op zichzelf staande – disciplines en kunnen niet meer om mechatronica heen. Maar hoe brengt u productstructuren van alle mechanische, elektronische, elektrische, hydraulische, pneumatische en software data van een product samen in 1 datamodel?

Tijdens DE MAKERS VAN MORGEN gaan we in op het wegnemen van barrières tussen de disciplines en hoe de engineering en realisatie van mechanisch en besturingen hand in hand gaan. We vertellen en tonen u wat er voor nodig is om deze connectie te faciliteren en wat dit uw organisatie oplevert. We doen dit aan de hand van een interessante live use-case demonstratie en een customer case.

Samenwerking EPLAN en PLM Xpert
EPLAN levert softwareoplossingen voor engineering op het gebied van elektrotechniek, automatisering en mechatronica. PLM Xpert levert met de PLM en digitalisatie oplossing PRO.FILE al 25 jaar de data backbone voor alle data die uit de engineering voorkomt, centraal opgeslagen wordt en altijd benaderbaar is door iedereen met de juiste rechten. EPLAN & PLM Xpert werken als partners al jaren samen aan een gemeenschappelijke gegevensbasis voor interdisciplinair werken.

De sleutel tot optimalisatie? Informatie-uitwisseling tussen disciplines op basis van one single version of the truth
Mechanica en Elektrotechniek zijn altijd al twee totaal verschillende werelden geweest met ieder hun eigen denkwijzen en oplossingen. Ze werken elk met andere gegevens- en productstructuren en maken gebruik van eigen gescheiden CAD/CAE software. Hierdoor, maar ook doordat beide disciplines niet parallel werken, is onderling afstemmen erg lastig. Daar waar MCAD en ECAD op elkaar aansluiten, worden nog veel taken met de hand uitgevoerd. PRO.FILE & EPLAN slaan de brug tussen Mechanica en Elektrotechniek.

Wat komt er aan bod tijdens DE MAKERS VAN MORGEN mechatronisch

 • We analyseren de huidige manieren van werken en waar de uitdagingen optreden en een bottleneck vormen in het primaire proces.
 • Vervolgens belichten we waar efficiency ontstaat door integraal en parallel te ontwerpen en hoe een hogere kwaliteit van de product en master data in een optimaal proces van samenwerken.
 • Onze engineers tonen live aan de hand van een machineontwerp de meerwaarde van de integratie EPLAN met PRO.FILE en maken inzichtelijk hoe een besturing onderdeel wordt van het project, de te bouwen machine/apparaat en hoe het vrijgave proces naar logistieke afhandeling verloopt in ERP.
 • We zien hoe een mechanisch engineer gebruik maakt van de elektrotechnische ontwerpdata
 • Andersom zien we de elektrotechnisch engineer gebruik maken van artikeldata uit PLM zoals eerder door de werktuigbouwer aangemaakt en toegepast.
 • Hoe de invoering van PLM over deze disciplines in de praktijk verloopt en welke uitdagingen je daar bij tegen kunt komen wordt gedeeld door Jan Brouwer van machinebouwer Havatec.

AGENDA

10:00 Welkom
10:05

Het dilemma: hoe bundelt u alle mechanische, elektronische, elektrische, hydraulische, pneumatische en software-elementen van een product? De sleutel tot optimalisatie is informatie-uitwisseling tussen disciplines op basis van one single version of the truth – PRO.FILE & EPLAN slaan de brug. Het dilemma: Sales, Engineering en Productie snel en kostenefficiënt afstemmen op veranderende klantwensen.

– Hugo Botter, CEO PLM Xpert

 

10:30

Live Demo & Use-case Mechatronics

 • Mechatronische Engineering van een Grinding Machine. Hoe 2 disciplines samen komen in PLM.
 • Hoe u de samenwerking tussen Mechanical – en Electrical Engineering stroomlijnt wordt zichtbaar aan de hand van het integraal doorvoeren van een gecontroleerd proces.

– Bas Verbunt, PLM Business Developer Manager  – PLM Xpert en Martijn Veldink, Consultant – EPLAN Software & Services B.V

11:00 Customer-case Havatec BV
EPLAN, Solid Edge, Ridder ERP in PRO.FILE
Welke doelen zijn bereikt en wat zijn de inmiddels opgedane ervaringen van Havatec

Havatec ontwikkelt en produceert high-tech machines voor de inspectie en het verwerken van bloemen en bloembollen. De machines bevatten technisch geavanceerde besturingen en camerasystemen voor automatische inspectie van de diverse (natuur-) producten.

– Jan Brouwer, Manager Engineering Havatec BV

11:20 Wrap up: vragenronde
12:00 Afsluiting
Als dé specialist in data management helpen wij bedrijven in de (maak)industrie om de kwaliteit en efficiëncy in engineering, projecten en productie te verhogen door de inzet van PRO.FILE. Dat doen we inmiddels 22 jaar vanuit ons kantoor in Bergambacht bij onze klantenkring in de Benelux, met een gedreven en deskundig team van professionals. Samen met u zorgen wij dat uw data kennis wordt; het juiste document, product of moment van beslissen op de juiste plaats dankzij PRO.FILE, de oplossing voor het beheer van uw Documentstromen, Product Data, Processen, Projecten en Lifecycle.

EPLAN ontwikkelt en levert toonaangevende engineeringssoftware- en serviceoplossingen op het gebied van elektrotechniek, automatisering en mechatronica. EPLAN is de ideale partner om uitdagende engineeringsprocessen te stroomlijnen. Werken met EPLAN betekent naadloze communicatie tussen alle disciplines binnen de engineering.

PRO.FILE is een PLM/PDM/DMStec digitalisatie-oplossing voor het beheren, beheersen en integreren van productgegevens en documenten gedurende de complete levenscyclus van een product. De toepassing biedt end-to-end beheer en inzicht in bedrijfsprocessen en kan met de belangrijkste CAD- en ERP-systemen worden geïntegreerd. Als Product en Document Data Backbone is PRO.FILE de perfecte basis voor het duurzaam implementeren van PLM-processen. PRO.FILE laat zich snel en eenvoudig implementeren en is daarmee ideaal voor het MKB en grotere bedrijven uit het middensegment.

Vraag de replay aan

DE MAKERS VAN MORGEN – MECHATRONICS
Customer Case: Havatec, Kunaweg 1, 2153 NC Nieuw-Vennep

VOOR MAAKINDUSTRIE PROFESSIONALS

  PLM Xpert ontmoet u graag bij de volgende MAKERS VAN MORGEN!

   

  Maak uitgebreid kennis met PRO.FILE PLM

  PLM Xpert
  ontmoet u graag!

  12 mei 2022

  Maak uitgebreid kennis met PRO.FILE PLM ⇨